Teleurstelling op informatieavond over station Grubbenvorst
8 mei 2017

Op 8 mei 2017 organiseerde de Provincie Limburg in het gemeenschapshuis ’t Haeren in Grubbenvorst een informatieavond. Ook vond er een overleg plaats met de lokale werkgroep station Grubbenvorst Greenport Venlo (GGV). De Limburgse Gedeputeerde Hubert Mackus gaf die avond een toelichting op het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om het station GGV te laten vervallen. 
 
Tekort van 14 miljoen
Meer dan 100 inwoners waren afgekomen op de informatieavond. Zij reageerden teleurgesteld op het voorstel om het station in Grubbenvorst niet te realiseren. Hubert Mackus legde uit: “De financiële middelen voor het station lijken tot onze spijt ontoereikend te zijn. Afgelopen maanden is duidelijk geworden dat we 6,5 miljoen mislopen van het Rijk omdat deze de BTW uitkeringssystematiek heeft aangepast. Daar bovenop zijn we geconfronteerd met de noodzaak tot de elektrificatie van opstelsporen. Dit laatste was niet voorzien en partijen hadden hiervoor geen middelen gereserveerd”. Het tekort bedraagt daarmee in totaal 14 miljoen. 
 
Ontwerp station GGV met lokale werkgroep voorbereid
Met de lokale werkgroep station GGV is in de afgelopen maanden een ontwerp voorbereid voor het station GGV. Dat er een financieel probleem is, begrijpt de werkgroep. Maar waarom moet daarvoor station Grubbenvorst worden opgeofferd? Mackus legde uit hoe dit kan: “In 2016 hebben Provinciale Staten van Limburg een taakstellend budget van € 164 mln vastgelegd met als voorwaarde dat bij een financieringstekort station Grubbenvorst zou komen te vervallen. Daarom zien wij geen andere mogelijkheid, hoe vervelend we dat ook vinden”. De werkgroep was van dit besluit van Provinciale Staten niet op de hoogte. De Provincie Limburg erkent dat zij de werkgroep hierover beter had kunnen informeren.
 
Aanleg dubbelspoor maakt station in Grubbenvorst kostbaar
Om een dienstregeling met Grubbenvorst mogelijk te maken, dient er dubbelspoor bij Vierlingsbeek en Venray te worden aangelegd. Dat maakt het station Grubbenvorst kostbaar. Als Provinciale Staten besluiten om station GGV niet aan te leggen, is het station niet voorgoed van de baan. De Provincie Limburg heeft de ambitie om in de toekomst over de gehele Maaslijn dubbelspoor aan te leggen. “Als er eenmaal dubbelspoor ligt, is de aanleg van een station in Grubbenvorst eenvoudiger te realiseren”, aldus Mackus. Meer nieuws


28 mei 2019

Op 1 en 2 juni minder treinen tussen Venlo-Blerick

Door werkzaamheden rijden er op 1 en 2 juni 2019 minder treinen tussen Venlo en Blerick. Arriva zet bussen in.

Lees verder
3 april 2019

Doorbraak voor Maaslijn

Goed nieuws: de voorgenomen gedeeltelijke baanverdubbeling en elektrificatie van de Maaslijn gaat van start.

Lees verder
9 oktober 2018

13 en 14 oktober geen treinen tussen Nijmegen en Venray

Op die data werkt ProRail aan het spoor. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk op de Maaslijn.

Lees verder