55 kilometer kabel voor elektrificatie Maaslijn
10 augustus 2017

Een belangrijk onderdeel van het project de Maaslijn is de elektrificatie van de spoorlijn. Hiervoor zijn nodig: een bovenleiding, negen onderstations en 55 kilometer kabel. Die kabels verbinden de onderstations met zes hoogspanningsstations van Enexis en leveren een elektrische middenspanning van 10.000 Volt (10kV). In de onderstations langs de Maaslijn wordt die spanning omgezet naar een gelijkspanning van 1500 Volt. Die is nodig voor de bovenleiding.

De puzzel van kabels en leidingen
Hoe de kabels moeten worden aangelegd is een hele puzzel. Danny Schoonhoven van het ingenieursbureau Sweco is verantwoordelijk voor het oplossen van die puzzel. Hij is gespecialiseerd in het leggen van kabels en leidingen: “De Maaslijn is 86 kilometer lang. Het begint ermee dat je langs die 86 kilometer op zoek gaat naar de meest geschikte en praktisch gelegen hoogspanningsstations van Enexis. Als je die hebt gevonden ga je onderzoeken hoe de kabels het beste kunnen lopen naar de nieuwe onderstations van de Maaslijn. Dat doen we deels vanachter het bureau. We kijken naar resultaten van bodemonderzoek, archeologisch onderzoek en onderzoek naar natuurwaarden en bodemexplosieven. Maar we gaan ook op pad met terreinwagen en kapmes. Want soms is het een rimboe waar we doorheen moeten.”

Over de Maas en onder de snelweg door
Uiteindelijk is berekend dat er 34 kilometer kabel nodig is langs het spoor op grond van ProRail en 21 kilometer over percelen van andere grondeigenaren. Twee keer moeten de kabels via een brug over de Maas en drie keer onder een snelweg door. De beste route is vanuit kostenoogpunt een rechte lijn van de hoogspanningsstations van Enexis naar de onderstations langs de Maaslijn. Maar dat is niet altijd de beste route. Danny Schoonhoven geeft een voorbeeld: “Voor het voeden van het onderstation in Swalmen, ligt het Enexis onderstation in Maalbroek het dichtste bij. Maar er waren te veel obstakels. Dus hebben we ervoor gekozen om Swalmen te voeden vanuit het hoogspanningsstation in Buggenum”.

Snelwegen en particuliere percelen
Obstakels voor de aanleg van kabels zijn routes langs snelwegen en over particuliere percelen. Om een kabel aan te leggen langs een snelweg moet die weg tijdelijk worden afgezet. Dat geeft veel overlast en is kostbaar, ook bij toekomstige storingen. Bij particuliere percelen kan de toegankelijkheid in gevaar komen. Danny legt uit: “We moeten te allen tijde snel bij de kabel kunnen. Stel dat de eigenaar bedenkt om op de plek waar de kabel loopt een fundering aan te leggen. Met een fundering erbovenop lukt dat niet.” Soms is er geen alternatief en kunnen de kabels niet anders dan over particuliere percelen worden aangelegd. Op een aantal plekken langs de Maaslijn is dat het geval. “Gelukkig gaat dat in goed overleg en houden we rekening met de wensen van de eigenaar. Bijvoorbeeld door de kabels extra diep te leggen. Uiteraard brengen we het groen of de verharding daarna netjes terug in de oude staat”, aldus Danny Schoonhoven.

Het is druk onder de grond
Laatste aandachtspunt zijn de kabels en leidingen die al onder de grond liggen voor aardgas, water, elektriciteit, telefonie en internet. De totale lengte daarvan is 1,7 miljoen kilometer in Nederland. Danny: “Overal kom je netwerken tegen. Schades bij graafwerkzaamheden kosten jaarlijks veel geld. Als je gaat graven moet je dus eerst zeker welke andere kabels en leidingen er liggen. Dat vragen we op bij het Kadaster. Alle netbeheerders in Nederland zijn hierbij aangesloten. Al met al veel werk voor iets waarvan je straks bijna niets meer ziet”.Meer nieuws


28 mei 2019

Op 1 en 2 juni minder treinen tussen Venlo-Blerick

Door werkzaamheden rijden er op 1 en 2 juni 2019 minder treinen tussen Venlo en Blerick. Arriva zet bussen in.

Lees verder
3 april 2019

Doorbraak voor Maaslijn

Goed nieuws: de voorgenomen gedeeltelijke baanverdubbeling en elektrificatie van de Maaslijn gaat van start.

Lees verder
9 oktober 2018

13 en 14 oktober geen treinen tussen Nijmegen en Venray

Op die data werkt ProRail aan het spoor. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk op de Maaslijn.

Lees verder